İSTANBUL / BAĞCILAR - AŞIK ŞENLİK ORTAOKULU

15-12-2017
 23-10-2021

Okulumuzun Tarihçesi

Aşık Şenlik Ortaokulu yapımı 2016 yılında başlamış olup, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Okul adını ünlü saz şairi Çıldırlı Aşık Şenlik ' ten almıştır. Okulun bulunduğu bölgede bulunan Aşık Şenlik Derneği  ve bu bölgede yaşayan halk da göz önünde bulundurularak bu isim verilmiştir.

Aşık Şenlik Kimdir?

Doğu Anadolu Bölgesinde yaşamış olan ünlü saz şairi Çıldırlı Aşık Şenlik Ardahan ili Çıldır ilçesi Şenlikköy beldesinde doğmuştur(1850). Babası Molla Kadir ,annesi Zelihadır. Asıl adı Hasan olmasına rağmen Aşık Şenlik mahlasıyla ün salmıştır. İlk deyişini 14-15 yaşlarında söylemiştir. Rivayetlere göre hayvan otlatmada veya avda iken kırda uyuyakalmış eve geç gelmiştir. Ertesi gün 'Nerede kaldın?'' diye soran annesine şu şekilde yanıt vermişti:

"Üryayı alemde yattığım yerde

Niçe yüz min hayal guşuma geldi

Üğbeüğ canıma saldı bir ataş

Sevdiğim salatım düşüme geldi."

1877 de cereyan eden Osmanlı –Rus Savaşı Şenlik' in memleketini de Osmanlıdan koparmıştır. O bu esaret yıllarında halkımızın milli duygularını diri tutarak düşmana karşı uyanık olmasını sağlayan bir önderlik görevi yapmıştır. Bu yıllarda çok bilinen şu şiiri yazmıştır:

"Ehli İslam olan işitsin bilsin

Can sağ iken yurt vermeniz düşmana

İsterse Urus ' set ne ki var gelsin'

Can sağ iken yurt vermeniz düşmana"

Aşık Şenlik 1912 yılında vefat etmiş ve doğduğu köye defnedilmiştir.

Yayın: 23.10.2021 - Güncelleme: 23.10.2021 01:50 - Görüntülenme: 629
Kaynak: Web Sitesi